Wie we zijn
Hoe het begon
In 2015 bezochten musici van het toenmalige Utrechtse ensemble De Tegenwind een Utrechts AZC om daar muziek te gaan maken met vluchtelingen. Repetities en optredens die volgden, werden over en weer een muzikale ontdekkingsreis en leidden tot een nieuw geluid. Om samen te kunnen blijven spelen en ook publiek buiten de AZCs hier deelgenoot van te maken, ontstond het Catching Cultures Orchestra (CCO). Vanaf 2017 werden onder die naam concerten, festivals en activiteiten georganiseerd met een sterk sociaal karakter. Het resultaat was een sterk lokaal netwerk dat musici een podium gaf en ‘nieuwkomer-musici’ meer mogelijkheden bood om met muziek bezig te zijn.​
Recente
hoogtepunten
De jaren daarna werden die optredens steeds professioneler, het orkest steeds diverser en de muziek steeds innovatiever. Die ontwikkeling wierp ook steeds vaker vruchten af. CCO speelde o.a. in een uitverkocht Muziekgebouw aan ‘t IJ, op negen zelf goerganiseerde openluchtfestivals door heel Utrecht, bij zes uitvoeringen van onze eigen kindertheatervoorstelling en op Paleis Noordeinde voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Maar ook gaven we nog altijd tientallen optredens in AZC’s door heel Nederland en werden er succesvolle community-events georganiseerd.
​
Ondertussen werden nieuwe stijlen en muziektradities verkend, zoals Arabische jazz, volksmuziek uit de Yoruba-cultuur en diverse Chinese stukken. Dit zorgde voor muzikale verdieping. Ook de nieuwe, door co-creatie tot stand gekomen composities, waarin de diverse culturen nog beter mengen dan voorheen, behoren tot de hoogtepunten van de afgelopen periode.
​​
Behalve dat er inmiddels 14 verschillende nationaliteiten meespelen, bevinden zich onder hen ook steeds meer vrouwen. Daarnaast heeft er recentelijk een aanzienlijke verjonging plaatsgevonden in het orkest, wat voor frisse energie en progressie heeft gezorgd.​
Toekomst
Voortbordurend op die mooie geschiedenis, gaan wij ons de komende jaren verder doorontwikkelen, ondersteund door de Gemeente Utrecht. We gaan voor meer en grotere optredens, ook vaker buiten onze thuisstad Utrecht. Daar gaan we meer innovatieve muziek laten horen waarin de verschillende culturen nog meer mengen. En die muziek zal vanaf 2025 ook online en op plaat te beluisteren zijn. Juist door die kwalitatieve groei, kunnen ook weer meer laagdrempelige, verbindende activiteiten opzetten voor meer mensen die nieuw zijn in ons land. Zo kan in Utrecht en ver daarbuiten steeds meer publiek deel uitmaken van ons innovatieve, interculturele muziekaanbod.
CCO brengt anno 2025 net zo goed internationale sterren en unieke, hoogwaardige muziek naar Utrechtse buurtcentra, als dat het een zaal vol AZC-bewoners in TivoliVredenburg laat genieten van een lokaal Utrechts koor.